updt; golonka
Golonka, en nordpolsk specialrätt, översätts till svenska som "fläsklägg". Med andra ord fläsklägg med surkål. Dessa proportioner är anpassade för fyra portioner.
Tvätta och rensa fyra golonkor (fläsklägg). Lägg i en gryta och hetta upp med kokande vatten. Ha i en tesked salt, och låt koka lätt. Avskumma tills skummet slutar formas.
Lägg i
* 1 portion diced soup vegetables (morötter, selleri, persiljerötter, lök)
* 5 pepparkorn (fråga inte)
* 2 hela vitlöksklyftor
* 1 lagerblad
Dra ned värmen och låt puttra i en och en halv timme.
Koka upp en liter dränerad, rensad surkål i trekvarts liter vatten.
Låt surkålen rinna av, och lägg hälften i en panna, sedan fläsklägg på surkålen, och sedan surkål på det. Häll i en halvliter buljong.
Låt stå i täkt i ugn på 180 grader i en timme eller tills köttet är mört.
En man tillreder golonka med en massa grejer i:
Kommentarer
Trackback